Γιατί κινδυνεύουν όσοι μπαίνουν πρώτοι στο αεροπλάνο

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι επιβιβάζονται πρώτοι στις αεροπορικές πτήσεις τους. ύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Physical Society, όσοι ανεβαίνουν πρώτοι στο αεροπλάνο έχουν αυξημένη πιθανότητα να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξέτασε προσεκτικά τον τρόπο που οι αεροπορικές εταιρείες επιβιβάζουν το επιβατικό τους κοινό και διαπίστωσε ότι οι επιβάτες που κάθισαν πρώτοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε λοιμώξεις.

Όταν κάποιος επιβιβάζεται πρώτος, εκτίθεται σε περισσότερους ανθρώπους που περπατούν μετά από αυτόν για να βρουν τη θέση τους στο αεροπλάνο.

Αν για παράδειγμα κάθεστε σε μια από τις μπροστινές θέσεις του αεροπλάνου κι ένας άρρωστος επιβάτης περάσει από δίπλα σας για να φτάσει στο κάθισμά του, τότε είναι πιο πιθανό να μεταφέρει πάνω σας τα μικρόβιά του, όπως αναφέρει ο Independent.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, αφού εξέτασε τα αποτελέσματα, ξεκίνησε να μελετά διαφορετικούς τρόπους επιβίβασης που θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι πως οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να κάνουν την επιβίβαση από μία μπροστινή και από μία πίσω πόρτα, κάτι που θα μειώσει τις πολλές επαφές μεταξύ των επιβατών. Αυτή η μέθοδος μειώνει τον κίνδυνο κατά 27%.

Ακόμη, όπως πρότειναν, οι αεροπορικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μικρότερα αεροπλάνα, 50 θέσεων, για να μειώσουν τον κίνδυνο κατά ακόμη 13%.